Algoritma nedir ?
Algoritma basitçe bir işin nasıl yapılacağını anlatan sıralı işlemlerdir. Hangi adımlardan sonra sonuca ulaşılacağını gösteren komutlar zinciridir.
El-Harezmi’nin buluşu olarak kabul edilir. Çünkü; Harezmi değişken kavramın ortaya atmıştır. Yani algoritma aynı zamanda komutlar zincirinin değişik durumlarda nasıl çalışacağı ile de ilgilidir. Örneğin, telefonumuzdan arama yaparken farklı numara çevirdiğimizde farklı kişileri arıyor olmamız, bu arama fonksiyonunu farklı değişkenlerle kullandığımız anlamına gelir. Bilgisayar programları bu değişken işlemleri ile anlamlıdır.
Akış Diyagramı(Flowchart)
Algoritma basamakları görsel olarak da ifade edilebilir. Örneğin, elips başla, bitir, dur demektir.Kodlardan oluşması gerekmez, bu basamaklar bizim anlayabileceğimiz şekilde de yazılabilir.
Algoritma Analizi
Algoritmaların nasıl çalıştığı, ne kadar zamanda çalıştığı, bitip bitmeyeceği, çözüme gidecek bir algoritmanın yazılıp yazılamayacağı ile algoritma analizi ilgilenir.
Algoritma Tasarımı
Hangi işlemlerin öncelikli olduğu ile ilgilenir. Örneğin bir bilet rezervasyon işlemini ele alalım. Kimin koltuğu önce alabileceği, ödeme işleminin hangi sırayla işleneceği gibi sorunlara çözüm arar. Genellikle algoritma tasarımında problemi çözmek için yöntemler karşılaştırılır.
Basit bir sırala işlemi için bile 10 ‘un üzerinde algoritma yazılabilir. Önemli olan en uygun yöntemi seçmektir.
Ayrıca algoritma analizi matematiğe en yakın konulardan biridir.
Cebir ve Kalkülüs(Calculus) Nedir?
Matematik; dört işlemden başlayarak tüm sisteme denir. Cebir; bazı değişkenler üzerinde aynı özellikleri gösteren yapılar inşa etmeye yarar. Kalkülüs ise; değişkene bağlı olarak çalışan konuları inceler. Örneğin limit, türev gibi kavramlar zaman değişkenine bağlı durumlarla ilgilenir. Algoritma analizi de böyledir. Zamana bağlı olarak sisteme nasıl yük gelir, gibi.
Kaynak: Bilgi Teknolojilerine Giriş (BTK)